Ajattelin olla fiksu ja hoitaa kolmannen viikon
pakolliset vegeilyt pois heti alkuviikosta. Olen pyöritellyt alusta
asti mielessä ajatusta kasvispizzasta, että mitä siihen laittaisi
”ruoka”-ainesosaksi. Guugletellessa löysin niiiin häiriintyneen
reseptin, että pakkohan se oli ottaa testiin. Erityisenä vahvuutena
pidin aurajuustoa ja mustia oliiveja, koska niillä saa torpattua
hyvinkin uusia jännittäviä makuja pois kätevästi. Artisokan
sydämet ja aurinkokuivatut tomaatit taas venyttävät minut niin
äärimmäiselle epämukavuusalueelle, että paranoia skitsofreniakin
tuntuisi siunaukselta tämän rinnalla.
Aura kasvispizza
Pakasteesta valmiita pizzapohjia
(Apetit on oma suosikkini)
Tomaattikastike:
400g tomaattimurskaa
1 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
1 tl balsamiviinietikkaa (ei
pakollinen, jätin itse pois)
Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja
keitä hiljalleen noin 30min. Jäähdytä.
Päälle:
150 g artisokan sydämiä (leikattuna
neljään osaan)
200g tuoreita herkkusieniä viipaleina
1½ dl aurinkokuivattua tomaattia
suikaleina
3/4 dl mustia oliiveja viipaleina
150g juustoraastetta
150g aurajuustoa
Paista 250 asteessa n. 10-12 minuuttia.
Ostin artisokan sydämiä
suolaliemessä, löytyvät samalta osastolta kuin purkkiherkkusienet.
Aurinkokuivatut tomaattikuutiot (auringonkukka)öljyssä löytyvät
samasta mestasta. Ennen artisokkapurkin avaamista kävin armaani
henkiseksi tueksi viereeni ja se oli enemmän kuin oikea valinta.
Sydämet näyttävät predatorin alkioilta ja sormituntumalta ne
lilluivat edelleen kohtulimassa. Ne siis näyttävät ja tuntuvat
puistattavan hirveiltä. Keräsin kaikki rohkeuteni rippeet ja
maistoin hyvin pienen viipaleen, mutta ilmeisesti makukeskukseni ja
tietoisuuteni olivat lamaantuneet kauhusta, koska en maistanut oikein
mitään.
On aina, AINA riski ottaa töihin
evääksi jotain uutta ja epäilyttävää, koska lounastauko pitäisi
kaiken järjen mukaan olla yhtä riemujuhlaa. Ennen ruokailua
paiskasin tassuni ristiin ja rukoilin lihajumalien anteeksiantoa sekä
lähetin äänettömän pyynnön sadistiselle artisokkashamaanille,
notta anna tämän olla edes siedettävää, mutta ei. Aluksi maku
oli oikeinkin hyvä, oliivinen ja aurajuustoinen niinkuin olin
suunnitellut, mutta yhtäkkiä läpi tunkee jokin epämiellyttävä
maku. En osaa oikein edes kuvailla miltä se maistui, mutta se
”jokin” pilasi kaiken. Rakkaani luonnehti makua ”juuresmaiseksi”,
mutta itse olisin ollut enemmän kuin tyytyväinen jos maku olisi
vastannut vaikka perunakellaria tai polttoöljyä. Viimeisestä
pizzan palasesta keräsin jo artisokat sivuun, mutta fiilis oli
mennyt. Voi luoja ota minut pois jos joskus maailmassa ei ole muuta
kuin artisokkaa tarjolla. Aurinkokuivattua tomaattia voisi käyttää
toistekin, ulkomuodoltaan se muistutti lähinnä salamia ja toi
pientä lohtua tähän muuten kovin synkkään ruokapäivään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti