tiistai 23. huhtikuuta 2019

Mausteinen linssipata ja Texmex-salaatti


Toinen viikko käynnistyi jo huomattavasti nihkeämmin yllättävän lihapiirakanhimon iskiessä. Kasvissekoilusopimukseen kuuluu, ettei salaatti- ja kasvisruokapäivä osu viikonlopulle ja tällä viikolla meinasi jo päivät loppua kesken.

Kasvisruuan pääraaka-aineeksi valitsin turvallisesti punaiset linssit, nekin tuttuja nuoruudesta. Löysin loistavan kuuloisen mausteisen linssipadan reseptin, jossa makua on antamassa mm. inkivääri, valkosipuli, kurkuma ja garam masala.

Mausteinen linssipata

1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä (tai kaksi yksikyntistä valkosipulia)
1 rkl raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa
400g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 kanelitanko
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
2 tl garam masala -mausteseosta
chilijauhetta
n. 1 tl suolaa
1 tl (savustettua) paprikajauhetta
3 dl punaisia linssejä
3 dl vettä
persiljaa tai korianteria
Kuullota silputtu sipuli ja valkosipulit tilkassa öljyä, lisää joukkoon raastettu inkivääri, tomaattimurska ja -pyree sekä mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää tarpeen mukaan vettä. Lisää joukkoon vesi ja linssit. Linssit kypsyvät noin 15 minuutissa. Lisää lopuksi silputut yrtit.

Ihan näin pikku vinkkinä, että linssit kannattaa huuhdella hyvin ennen käyttöä, vaikkei sitä missään mainita. Tämä siksi, ettei olomuotosi muuttuisi käveleväksi pierutyynyksi. Työkaverini oli vinkannut asiasta jo aiemmin, mutta silloin oli puhe vihreistä linsseistä, enkä minä tietenkään voinut kuvitella villeimmissä unelmissanikaan että sama koskisi punaisia linssejä 😀 Itse vaiheilin myös linssien kypsyyden kanssa ja lisäsin loputtomasti lisää vettä, jonka seurauksena huumaava mausteisuus hävisi lähes kokonaan. Seuraavalla kerralla linssit voisi ehkä esikypsyttää ennen pataan heittoa tai sitten kysyä itseäni viisaammilta milloin linssi on well-done.

Viikon salaatti on taas ”täyttää rimaa hipoen salaatin tunnusmerkistön” -tyyppinen ratkaisu, mutta texmex-salaattina se idea meille myytiin niin luotetaan siihen. Ranskankerma (joka muuten on sama asia kun kaupassa myytävä creme fraiche) unohtui, mutta seuraavallakin kerralla sen voisi skipata ja testata jotain oikein hyvää juustoraastetta sen tilalla. Reseptistä poiketen käytin 400g broilerin jauhelihaa (semihippiä). Reseptistä ylijääneet nachot voikin vedellä viherpestyllä hyvällä omallatunnolla viikonloppuna juustodipin ja bissen kanssa, sehän lasketaan jo ”hävikkiruuaksi”. Taas on maailma pelastettu!


Texmex-salaatti

250g jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi
500g tomaattimurskaa
300g ruskeita papuja
2 tl sokeria
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
1/4tl mustapippuria
1 ruukkusalaatti
1 dl maissilastuja
200g ranskankermaa
Ruskista jauheliha kuoritun ja silputun valkosipulin kanssa. Lisää tomaattimurska, valutetut ja huuhdellut pavut sekä mausteet. Keitä ilman kantta sakeaksi, noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Huuhtele salaatti ja revi lautaselle, annostele päälle jauheliha-papuhöystöä ja maissilastuja. Lusikoi päälle ranskankermaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti