Toinen viikko käynnistyi jo
huomattavasti nihkeämmin yllättävän lihapiirakanhimon iskiessä.
Kasvissekoilusopimukseen kuuluu, ettei salaatti- ja kasvisruokapäivä
osu viikonlopulle ja tällä viikolla meinasi jo päivät loppua
kesken.
Kasvisruuan pääraaka-aineeksi
valitsin turvallisesti punaiset linssit, nekin tuttuja nuoruudesta.
Löysin loistavan kuuloisen mausteisen linssipadan reseptin, jossa
makua on antamassa mm. inkivääri, valkosipuli, kurkuma ja garam
masala.
Mausteinen linssipata
1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä (tai kaksi
yksikyntistä valkosipulia)
1 rkl raastettua inkivääriä tai
inkivääritahnaa
400g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 kanelitanko
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
2 tl garam masala -mausteseosta
chilijauhetta
n. 1 tl suolaa
1 tl (savustettua) paprikajauhetta
3 dl punaisia linssejä
3 dl vettä
persiljaa tai korianteria
Kuullota silputtu sipuli ja
valkosipulit tilkassa öljyä, lisää joukkoon raastettu inkivääri,
tomaattimurska ja -pyree sekä mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä
noin 15 minuuttia. Lisää tarpeen mukaan vettä. Lisää joukkoon
vesi ja linssit. Linssit kypsyvät noin 15 minuutissa. Lisää
lopuksi silputut yrtit.
Ihan näin pikku vinkkinä, että
linssit kannattaa huuhdella hyvin ennen käyttöä, vaikkei sitä
missään mainita. Tämä siksi, ettei olomuotosi muuttuisi
käveleväksi pierutyynyksi. Työkaverini oli vinkannut asiasta jo
aiemmin, mutta silloin oli puhe vihreistä linsseistä, enkä minä
tietenkään voinut kuvitella villeimmissä unelmissanikaan että
sama koskisi punaisia linssejä 😀 Itse vaiheilin myös
linssien kypsyyden kanssa ja lisäsin loputtomasti lisää vettä,
jonka seurauksena huumaava mausteisuus hävisi lähes kokonaan.
Seuraavalla kerralla linssit voisi ehkä esikypsyttää ennen pataan
heittoa tai sitten kysyä itseäni viisaammilta milloin linssi on
well-done.
Viikon salaatti on taas ”täyttää
rimaa hipoen salaatin tunnusmerkistön” -tyyppinen ratkaisu, mutta
texmex-salaattina se idea meille myytiin niin luotetaan siihen.
Ranskankerma (joka muuten on sama asia kun kaupassa myytävä creme
fraiche) unohtui, mutta seuraavallakin kerralla sen voisi skipata ja
testata jotain oikein hyvää juustoraastetta sen tilalla. Reseptistä
poiketen käytin 400g broilerin jauhelihaa (semihippiä). Reseptistä
ylijääneet nachot voikin vedellä viherpestyllä hyvällä
omallatunnolla viikonloppuna juustodipin ja bissen kanssa, sehän
lasketaan jo ”hävikkiruuaksi”. Taas on maailma pelastettu!
Texmex-salaatti
250g jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi
500g tomaattimurskaa
300g ruskeita papuja
2 tl sokeria
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
1/4tl mustapippuria
1 ruukkusalaatti
1 dl maissilastuja
200g ranskankermaa
Ruskista jauheliha kuoritun ja silputun
valkosipulin kanssa. Lisää tomaattimurska, valutetut ja huuhdellut
pavut sekä mausteet. Keitä ilman kantta sakeaksi, noin 10
minuuttia. Tarkista maku. Huuhtele salaatti ja revi lautaselle,
annostele päälle jauheliha-papuhöystöä ja maissilastuja. Lusikoi
päälle ranskankermaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti