tiistai 23. huhtikuuta 2019

Ruisleipää, kiljua ja kansantansseja


Kyllä vanha kansa tiesi jo silloin! Tansseihin sai lähteä, kunhan leipätaikina oli laitettu tekeytymään. Minulla on hyvin paha aavistus, että vanhalla kansalla ei kylläkään ollut samanlaisia ”tansseja” aka päiväkännejä, kuin nykyään. Mikään, ei MIKÄÄN ole niin palkitsevaa, kuin herätä sunnuntaiaamuna kahdeksalta järkyttävässä darrassa vaivaamaan kiljuntuoksuista leipätaikinaansa kohoamiskuntoon. Siinä on vahvaa pohdintaa kumpi tuoksuu enemmän kiljulta, emäntä vai leipätaikina.

Suosittelen oikeasti kaikille ruisleivän ystäville leivän tekoa itse. Itse tehty leipä on maailman parhautta, etenkin suoraan uunista otettuna. Se pelastaa kasvisruokapäivän, salaattipäivän, vakavan masennuspäivän, ”haistasinäkinvittu”-päivän ja työpäivän. Leipä korjaa sinunkin sielusi. Joka päivä. Laatutakuu.


Ruisleipä (4kpl)

2 litraa kädenlämpöistä vettä
3/4 palaa hiivaa
leivän juuri
1,5 rkl suolaa
n. 3kg ruisjauhoja
lämpöä&lempeä

Aloitus
Ota juuri pakkasesta ja anna sen sulaa (vinkki mitä ei jumalauta koko interwebistä löydy)

Päivä 1
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää leivän juuri, sekoita. Lisää pikkuhiljaa ruisjauhoja (noin 1kg), että saat sakean vellin. Peitä tiinu liinalla ja jätä käymään 24 tunniksi. Jos taikina lopettaa kuplimisen, lisää hieman jauhoja ja sekoita. Anna sen jälkeen seoksen olla. Taikina pulputtaa ja kuplii kuin kiljutynnyri, siitä ei kannata huolestua. Ensimmäisellä leivontakerralla olin hieman huolissani vellistä, koska tuoksujen perusteella sinne olisi pitänyt lisätä hieman sokeria ja päiväkänni ry olisi ollut valmis, mutta se kuuluu asiaan (ÄLÄ lisää sitä sokeria).

Päivä 2
Lisää velliin 1,5rkl suolaa, sekoita. Lisää pikkuhiljaa ruisjauhoja (vajaa 2kg) kunnes taikina muistuttaa edes etäisesti jotain mistä voi jotain leipoa. Leipätaikinasta ei tule koskaan ”sormista irtoavaa” kuten pullataikinasta, mutta koostumus on kuitenkin sellainen, että siitä on hieman edes toivoa kohoamisen jälkeä muokata jotain leivän muotoista. Ota taikinasta noin 1-1,5dl pakastepussiin ja heitä pakkaseen, tämä on se juuri seuraavaa leipää varten. Lämpimästi suosittelen ottamaan pari juurta/taikina, jos joskus unohtuu ottaa tai joku muu tarvitsee niin on mistä antaa. Peitä takinakeppa liinalla ja anna kohota kolme tuntia vedottomassa paikassa (kylmä uuni on oikein hyvä sijoituspaikka).
Laita ruisjauhoja pöydälle ja ota puolet taikinasta. Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa
kaksin käsin kustakin taikinamytystä leipää muistuttava tekele. Laita molemmat uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota tunti.
Pistele haarukalla leipään reikiä ja paista n. 225 asteessa tunti.

Suurin haasteeni leivän tekoon oli mystisen juuren saaminen. Minusta leivänjuuri kuullostaa vihamieliseltä esioliolta, jota mummut säilöivät kellarin pimeimmässä nurkassa. Sitten jouluna ja juhannuksena se otettiin esiin ja vain mummoilla oli essun taskussa keino pitää tuo peto kurissa. Sellainen ”Hannu ja Kerttu”-ratkaisu, pitää sitä ensin vangittuna ja pistää sen jälkeen leivinuuniin. Totta puhuen juurta saa ostettua mm. martoilta ja leipomoista, mutta minun hysteerisen epäluuloisella mielellä sehän ei ollut vaihtoehto. Suureksi onnekseni setäni vaimo lahjoitti minulle palasen omaa sydäntään, perinneleivänjuuren ja vielä ohjeen miten sitä tehdä. Sen jälkeen ei minulta ole mitään enää puuttunut <3

Mutta nyt se suurin salaisuus: se juuri on vain palanen sitä leipätaikinaa. Selkkasin aiemmin koko netin ympäri löytääkseni sen suuren salaisuuden, mutta se on oikeasti vain ja ainostaan pala taikinaa. Ei sen ihmeellisempää. Toki juuren voi tehdä itse ja säilyttää sen jääkapissa, kunhan muistat ruokkia sitä säännöllisesti kuin Tamagotchia. Ihan liian vaikeaa, ei kye. Pakastin tykkää, kun sillä pakastetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti