perjantai 26. huhtikuuta 2019

Tomaatti-linssikeittoa ja jauheliha-thaisalaattia

Pääsiäisen jälkeinen lyhyt arkiviikko alkoi chillisti ystävän lahjoittamalla Jalostajan tomaatti-linssikeitolla. Olin terveellisen epäluuloinen ja tein vähän useamman eväsleivän mukaan ihan kaiken varalta.

Sinällään keitto oli ihan jeppis, kiva hieman tulinen jälkimaku ja kaikki, mutta ehkä silti ruokaa jota syö vain niin, ettei kiinnitä huomiota siihen mitä syö. En sano, että se olisi ollut pahaakaan ja blogia lukiessa on _ehkä_ tullut selväksi, että suhtaudun vähän kaikkeen melko epäilevästi. Oli kuitenkin ilahduttavaa herätä työkaverin kysymykseen, mitä keitto piti sisällään. Enpä ollut miettinyt koko asiaa, joten googlailin vielä jälkeenpäin koostumuksen. Valmisruuista voisi ehkä ottaa oppia, että mitä niissä on ja kaipaisiko sama itse tehtynä jotain lisää.

Salaattipäiväksi kaipailin jotain itämäistä makumaailmaa ja mielenkiinnosta lähdin etsimään löytyykö mitään itämaista reseptiä, johon kuuluu jauheliha. Jauheliha-thaisalaatin resepti täytti statsini ja tarjoili samalla hippeilyn pyhintä aatelia, eli ituja ja lisäbonuksena eksotiikkaa mangon muodossa.

 Jauheliha-thaisalaatti

3 porkkanaa
1 mango
1 punasipuli
1 ruukku thaibasilikaa
1 pss (200g) mungpavun ituja
200g jauhelihaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sweet chili -kastiketta

Thai-kastike:
1 dl limemehua
1 valkosipulin kynsi 
1 punainen chili
3 rkl kalakastiketta
3 rkl hunajaa
1. Kuori ja suikaloi porkkanat ja sipuli. Leikkaa mango kahteen osaan, kuori ja paloittele hedelmäliha. Hienonna thaibasilika ja huuhtele idut. Sekoita kaikki nämä keskenään kulhoon.
2. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli, hienonna chili ja sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Lisää pilkottujen kasvisten joukkoon.
3. Ruskista jauheliha, lisää lopuksi soijakastike, kiehauta että kastike imeytyy lihaan. Mausta lopuksi sweet chili -kastikkeella. Lisää salaatin joukkoon.   

Reseptin suurin haaste oli mango. Siis ei mitään Piltin mangososetta tai säilykemangoa (onkohan sellaistakin?) vaan ihka oikea mango vihannestiskiltä. Ei mitään valtakunnan hajua mistä sen tietää olevan kypsä ja miten sitä käsitellä. "syöntikypsä mango" -hyllypaikka ammotti tyhjyyttään, joten nappasin vain jonkun normimangohyllystä. Katsoin netistä videon, miten mangoa käsitellä ja löysin mielestäni hyvinkin pätevän videon aiheesta. Mutta... ei siinä videossa ollut sellaista ihmeellistä kivikovaa mönttiä sen mangon sisällä, joka käsitti noin puolet koko hiton hedelmästä. Raavin sitten mangostani irti noin pienen kourallisen verran tavaraa.

Koska valmistin salaatin taas edellisenä päivänä evääksi töihin, en kipannut thaikastiketta suoraan salaatin sekaan vaan jemmasin sen pienempään keppaan odottamaan varsinaista ruokailuhetkeä. Minun on pitänyt jo kauan ostaa kalakastiketta, koska kaikki mahdolliset ihanaiset reseptit aina sisältävät sitä, ja nyt se tuli tehtyä. Erehdyin katsomaan mistä se on valmistettu ja jokseenkin kauhukseni suurin osa siitä on anjovista. Sanomattakin selvää, että anjovis on minun ehdottomasti no-no-listalla, mutta rohkeasti sitä nyt testasin.

Salaatti oli ihan hyvää, kenties se olisi ollut vielä parempaa vähemmällä kalakastikkeella (esim. 0-1 rkl). Kokonaisuutena maku oli liian suolainen (mihin ei tietysti vaikuta se, että tuplasin jauhelihan, soijakastikkeen ja sweet chili -.kastikkeen määrän). Positiivisena se, että ituja tulee varmasti jatkossakin käytettyä :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti